V dveh dneh je bil na pobudo g. župana Jurija Kerna vzpostavljen začasni humanitarni zbirni center. On je tudi posredoval pri ravnatelju OŠ Komenda Moste g. Urošu Križaniču, da se je za te potrebe dala na razpolago športna dvorana Komenda. Objavili smo pravila za obiskovalce centra. Vsak vnos in iznos je bil zabeležen z imenom, priimkom in naslovom. Obiskovalci so se morali za prevzem dobrin identificirati z osebno izkaznico, saj je bila pomoč namenjena občanom Komende. Prostovoljci so bili pri zbiranju potrebnih dobrin, vsem obiskovalcem, vedno na voljo. Prostovoljci so obiskovalcem namenili tudi vzpodbudne besede.

Pravila centra večini ni bilo potrebno pojasnjevati. Redki obiskovalci so z velikimi očmi gledali na zastonjske dobrine, kot da so samo njihove. Niso se ustavili ob normalnih količinah za svoje gospodinjstvo. Omejevanje pa so razumeli kot nespoštljivost, nerazumevanje in pomanjkanje empatije. Poskušali smo vzpostaviti mehanizem, kjer bi prihajalo do čim manj zlorab. Ne glede na vse, je bila na prvem mestu delovanja centra hitra pomoč oškodovanim z našim zaupanjem v njihovo resnicoljubnost.

Prostovoljci Ustanova Petra Pavla Glavarja so bili v prvih dneh po poplavi s paketi pomoči prisotni tudi na terenu. Delili so jih med oškodovane občane in jih seznanjali z delovanjem centra. Vedeli smo, da oškodovani nimajo časa spremljati objav v socialnih omrežjih.

V času delovanja humanitarnega centra se je izkazalo, da skupnost Komende zmore in zna stopiti skupaj. Še prav posebej smo veseli in hvaležni za 78 prostovoljcev, ki so v 17 dneh obratovanja centra po svojih močeh pomagali občanom Komende, da se ponovno postavijo na noge. Brez njih Ustanova Petra Pavla Glavarja tega projekta v takem obsegu ne bi mogla izpeljati. Pomenljivo je, da so med prostovoljci bili tudi taki, ki so ob svoji poplavljenosti našli še čas za delo v centru. V 118 urah obratovanja smo sprejeli najmanj 414 donacij in zabeležili 782 iznosov za 404 različne naslove v občini.

V zelo dobrem sodelovanju z dobrodelnima organizacijama v občini Krajevnim odborom RK Moste in Župnijsko Karitas Komenda smo skupaj dosegli praktično vse poplavljene v občini. To sodelovanje zbuja gotovost, da moremo v občini v prihodnje ustvariti celovito podporno mrežo pomoči.

Hvala vsem za kakršen koli prispevek v dobrinah in času!

Hvala OŠ Komenda Moste za možnost uporabe telovadnice.

 

HVALA ZA DAROVANE DOBRINE DONATORJEM IN ZA ČAS PROSTOVOLJCEM – sodelujmo še naprej
Verified by MonsterInsights