Tudi letos je Ustanova Petra Pavla Glavarja omogočila zanimiva predavanja, ki so se odvijala preko spleta v mesecu februarju in marcu.

Predavanja so sedaj zaključena. Spodaj si lahko preberete opise ter si ogledate posnetke predavanj, ki bodo kmalu na voljo.

 

PREDAVANJE ANE OGORELEC:

Na predavanjih bomo obravnavali dve ključni vprašanji.
Prvo, kako izbrati optimalen rastlinjak ter zagotoviti ustrezne razmere znotraj njega
za uspešno gojenje zelenjave.
Drugo vprašanje pa se nanaša na časovno načrtovanje sajenja različnih vrst
zelenjave, ki omogoča kontinuirano žetev skozi celo leto. Da bi zagotovili oskrbo družine z doma pridelano zelenjavo, je ključno premišljeno načrtovanje rastlinjaka glede velikosti, trdnosti konstrukcije in izbire ustrezne folije. Poleg tega je treba upoštevati tudi dejavnike kot so zračenje, gnojenje, obdelava tal, namakanje ter pravilno razporejanje različnih vrst rastlin v skladu s sezonskimi potrebami.
Pomembno vprašanje je tudi, kdaj saditi posamezne vrste zelenjave. Kateri tipi dobro prenašajo neogrevane rastlinjake pozimi, medtem ko nekateri bolje uspevajo v poletnih mesecih ob visokih temperaturah? O tem bomo podrobneje razpravljali na predavanjih.
Naša predavanja bodo vključevala tudi pregled kratkih tehnologij za uspešno gojenje najpogostejših vrst rastlin v rastlinjaku. Skozi to bomo poskušali podati praktične smernice in nasvete, ki bodo udeležencem pomagali doseči uspešno in trajnostno pridelavo zelenjave v domačem rastlinjaku.

VIDEOPOSNETEK PREDAVANJA SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ

 

PREDAVANJE JANKA RODETA:

Domači vrt ni le pridelovalna površina za vrtnine. Od nekdaj so v kmečkem vrtu bile prisotne tudi rastline za okras in zdravje. Zdravilna zelišča so bila zlasti tista, ki niso rasla v naravi. Mnoge rastline imajo kar več uporab, ki se prepletajo in jim dajejo posebno mesto v domačem vrtu. V predavanju bomo govorili o raznovrstnosti uporabe nekaterih pogostejših zelišč v domačih vrtovih, njihovih zahtevah in na kaj moramo paziti pri njihovi pridelavi.

 

VIDEOPOSNETEK PREDAVANJA SI LAHKO OGLEDATE TUKAJ

 

PREDAVANJE MIŠE PUŠENJAK:

Pridelava zelenjave iz sadik je v Sloveniji še vedno premalo razširjena in upoštevana. Na tak način pridelane vrtnine so zgodnejše in zelo pogosto rodnejše in tudi bolj odporne. Pri nas vzgajamo sami doma samo sadike vrtnin, ki so najbolj zahtevne in veliko bolj primerne za vzgojo profesionalcev v profesionalnih rastlinjakih. To so seveda plodovke. vendar lahko tekom drugega dela pomladi in poleti vzgajamo sadike skoraj vseh vrtnin sami, nekje, kjer so pogoji ugodnejši, kjer jih lažje zalivamo in s tem ne porabimo veliko vode za zalivanje zemlje, ne sadik, skratka, lastna pridelava sadik je pri nas še podcenjena. vidim pa, da je včasih tudi nepoznavanje načina vzgoje, izbira substrata, lončkov, velikost sadik… težava. o vsem tem bo tekla beseda na predavanju.

 

KUHARSKA DELAVNICA MOJCE KOMAN:

Letos bo že četrtič, ko se bomo takole na daljavo srečali in si skupaj skuhali večerjo. Vedno mi je prijetno, kako počasi, a zanesljivo nastajajo jedi in se na obrazih v kvadratkih na ekranu počasi izrisujejo nasmehi, ker v kuhinjah začenja dišati in se nam vsem po malem že oglašajo želodčki. Čeprav marsikdo negotov vsaj na začetku, to mi sem in tja tudi kdo iskreno prizna, pa na koncu vsi uspemo skuhati večerjo, ki nas nasiti tako in drugače. Doma skuhana hrana je res izjemen privilegij, ki si ga ne pustim vzeti, rada verjamem, da to velja tudi za vas

Letos smo se odločili, da pokukamo v kulinarično dediščino naših krajev in poiščemo kak zanimiv star postni recept. Se pravi, večerja bo brez mesa ali zabele, vsekakor dovolj hranljiva in res odličnega okusa. Prepričana sem, da vas bom navdušila. Slastno bo, to vam zagotavljam.

 

PREDAVANJA ZNANJE ZA ZDRAVJE 2024
Verified by MonsterInsights