Prireditev MNOŽIMO TALENTE 2018, ki bo 24. novembra ob 19.00 v telovadnici OŠ v Mostah se bo nadaljevala še z odprtjem razstave slikarja in restavratorja Albina Škrjanca.

Razstava bo odprta:

v OŠ v Mostah od 24. do 30. 11. 2018,

v OŠ v Komendi od 3. do 7. decembra 2018.

Ogledi so mogoči v času, ko je šola odprta.

 

Albin Škrjanec ustvarja na različne materiale: platno, korenine, debla, strešnike, vezane plošče.

Beseda o razstavljavcu:

Že zgodaj je začutil veselje do slikanja, kar je kmalu opazil tudi njegov učitelj risanja. Čeprav je bil obetaven učenec, se starši niso odločili, da bi šel v slikarsko šolo. Ni bilo denarja. In tudi želeli so, naj ostane doma na kmetiji v Mostah. A Albin Škrjanec je čutil drugače. Kmalu po končani šoli je šel v Mojstrano, kjer se je učil črkoslikarstva, pleskarstva, umetnega slikarstva in nazadnje se je dve leti šolal pri akademskem slikarju Marjanu Belcu v Kranju.

Po službi v Mengšu se je odločil za samo stojno delo, za poslikavo starih kulturnih spomenikov. S sodelovanjem Zavoda za kulturno dediščino Kranj je restavriral freske in kipe v slovenskih 52 cerkvah; v Tunjicah, Zapogah, Šmarci, na Podtaboru, v Podbrezjah, Šentvidu, Prevojah, v Dupljah, na Dobu. Njegova je obnovljena freska in fasada cerkve sv. Petra in kapelica pred cerkvijo v Komendi, restavracija cerkve sv. Roka in kapelice v Mostah, prav tako tudi freska na hlevih Konjeniškega kluba v Komendi in na Lončarjevem muzeju na Podborštu. Svoj kulturno-slikarski opus pa je Albin Škrjanec, ki je letos stopil v 79. leto, obogatil tudi kot dolgoletni ljudski godec. Tako je letos na 7. tekmovanju na harminiko, 15. septembra v Skaručni osvojil prvo mesto v kategoriji igranje in petje.

povzeto po Aplenci, št. 5, letnik 21 (31. 5. 2012), s. 6

 

 

Razstava SREČNI TU SMO DOMA
Verified by MonsterInsights