V soboto, 24. novembra se je v telovadnici osnovne šole v Mostah odvila že 12. prireditev Množimo talente. Ustanova je ob sodelovanju OŠ Komenda Moste, TV Komenda, Vrtca Mehurčki in nastopajočih pripravila pester program.

Uvodoma je predsednik uprave UPPG Štefan Petkovšek poudaril pomen detektivskega raziskovanja skritih talentov naših otrok. Talenti niso samo očitne intelektualne sposobnosti, pač pa tudi osebnostne kvalitete otrok. Talente otrok moremo odkrivati na različnih mestih – v šoli in v prostočasnih dejavnostih, po pripovedovanju drugih ali otrok samih. Otrok mora odkrivati svoje sposobnosti na različnih področjih – športu, umetnosti in tehniki.

V programu, ki ga je povezovala Ksenija Šajn je, se je zvrstilo 15 nastopov. Med njimi so bile trije pevski nastopi (Jan Nograšek, Lejla Žnidaršič in Katja Miklavc, vokalna skupina VICTUS), dva plesna nastopa (Kaš Primožič in Avbelj Nila), pevsko-glasbeni nastop tria MANISA in osem glasbenih nastopov: Marjan Rozman in Tomaž Petrič na harmoniki, Marko Godina na kitari, Mija Brojan na klavirju in Ula Jagarinec na prečni flavti, Hana Kranj na rogu in Marko Heričko spremljava na klavirju, Tamara Kralj in Eva Poglajen sta igrali na citrah. Veseli nas, da se je prijavilo kar šest točk, v katerih so se predstavila avtorska dela:

Jan Nograšek s pesmijo,

Avbelj Nila z baletno koreografijo,

trio Manisa – Marko Gojdina, Nika Uršič in Samo Komatar s priredbo besedila La matura,

Mija Brojan z lastno skladbo na klaverju Uničenje po neurju,

vokalna skupina VICTUS – skupina šestih deklet je pod mentorstvom prof. Marjete Čimžar: Malus Vita, Gmajner Mojca, Kepic Jerca, Vidmar Hana, Remic Zala, Korbar Maruša pripravile enkratno a cappella priredbo pesmi Titanium (David Guetta) in Viva la Vida (Coldplay),

vrtec Mehurčki z kratkim filmom o Petru Pavlu Glavarju in

Eva Poglajen s skladbo na citre.

 

Po slabi uri programa smo v prvem nadstropju šole v Mostah odprli samostojno razstavo slikarja in restavratorja Albina Škrjanca. Ustanova je z razstavo predstavila domačega umetnika, katerih del še niso bila dana na ogled javnosti. V njegovih umetninah veje čut za slovenstvo: za našo pokrajino, gore in planine. Škrjanec kot domoljub med drugim izbira motive konj, kasaških dirk, domačih krajev in stavb. Škrjanec, dolgoletni restavrator, zaposlen na Zavodu za kulturno dediščino Kranj, je s posebnim odnosom upodabljal oz. restavriral podobe svetnikov.

Zaradi vsega naštetega razstava nosi naslov: “Srečni tu smo doma”. Razstava prikazuje razvoj umetnikovega ustvarjanja od začetnih študijskih risb do novejših motivov konj. Njegovemu opusu daje poseben čar tudi uporaba različnih podlag slikanja: korenine, strešniki, les in platno; kot uokvirjeno sliko ali kot prostostoječo silhueto; kot tihožitje rastlin ali ujeto igrivo gibanje živali.

Razstava je vredna ogleda!

Razstava bo do 30. novembra na ogled v prostorih OŠ v Mostah in

od 3. do 7. decembra na ogled v prostorih OŠ v Komendi.

 

 

Fotografije je prispeval štipendist Ustanove David Osolnik.

« of 2 »
MNOŽIMO TALENTE 2018 – nastopi in razstava
Verified by MonsterInsights