SVETOVNI DAN ČEBEL V KOMENDI

 

Letošnji maj je bil za čebelarje poseben mesec. Tako po svetu kot tudi v Komendi smo praznovali Svetovni dan čebel. V naši občini so se dogodki odvijali kar 2 dni in sicer 18. in 19. maja. Na njih so sodelovali Čebelarsko društvo Petra Pavla Glavarja, Klekljarsko društvo Čebelica, Lončarjev muzej, Godba Komenda in Ustanova Petra Pavla Glavarja.

Začeli smo 18. maja v kulturnem domu Komenda. V slovesnost je uvedla Godba Komenda s Čebelarsko himno. Uvodni pozdrav in nagovor je imel predsednik ČD Petra Pavla Glavarja g. Milan Starovasnik. Predsednik uprave Ustanove PPG je predstavil Petra Pavla Glavarja kot čebelarja. Odvrtel se je film o Janezu Janši, nato pa je sledila podelitev zahval. Župan občine Komenda, Stanislav Poglajen je vsem komendskim čebelarjem zaželel uspešno nadaljevanje ohranjanja poslanstva kranjske čebele in slovenskega čebelarjenja. Pridružil se nam je tudi dr. Peter Kapš, ki je pripravil predavanje o zdravljenju s čebeljimi pridelki – apiterapija. 

19. maja smo nadaljevali z bolj praktičnim delom. Odprl se je prenovljen čebelnjak, ki ga je okrasilo Klekljarsko društvo Čebelica, prisotne je nagovoril podžupan Igor Štebe, po tem pa so slovesno prerezali trak. Nato je ob 10. obletnici delovanja društva Klekljarsko društvo Čebelica odprla razstava Čipka na satovju, v Lončarskem muzeju na Podborštu. Predsednica društva Čebelica, ga. Bernarda Hozjan je podelila zahvale za sodelovanje. Vse skupaj se je zaključilo s prikazom točenja medu. Dogajanje je zanimivo predstavil in razložil predsednik Čebelarskega društva Petra Pavla Glavarja in vodja vzrejališč matic v Kamniški Bistrici, g. Milan Starovasnik. Ker brez glasbe ne gre, so celotno prireditev popestrili različni glasbeniki, pevci, harmonikarji … Da pa številni obiskovalci niso ostali praznih rok, je vsak ob odhodu dobil kozarec prav takrat natočenega cvetličnega in čemaževega medu iz Kamniške Bistrice.

Čebelarstvo je z Glavarjem in Janšo postalo pomembna gospodarska panoga. Ponosni smo, da smo lahko z različnimi društvi počastili prvi svetovni dan čebel.

Lucija Jurkovič

štipendistka UPPG

 

 

Svetovni dan čebel v Komendi
Verified by MonsterInsights