16.3. ob 19.00 uri se je v Komendi, v Glavarjevi bolnici predvajal film o Janezu Evangelistu Kreku. Film, ki ga je posnela Socialna akademija ob 100-letnici njegove smrti, pripoveduje o njegovem življenju in delu ter družbi, v kateri je deloval. Socialna akademija je film posnela v času, ko je hotela na novo opredeliti svoje poslanstvo.

Njen slogan je »Pridi in naredi nekaj dobrega«. Tako že 14 let pomaga odraslim ter mladim uresničevati njihove sanje in cilje. Predvajanju filma so se nam pridružili: Matej Cepin, ustanovitelj Socialne akademije ter diplomirani računalničar, ki je šele po študiju spoznal, da je njegovo poslanstvo pomagati drugim, Rok Pisk, režiser filma ter sociolog dr. Igor Bahovec.

»Kakor mi beremo knjige, tako on bere ljudi.« S temi besedami je Oton Župančič opisal Janeza E. Kreka. To nedvomno drži. Rojen 27.11. 1865 pri Sv. Gregorju nad Sodražico, eden izmed šestih otrok je že zgodaj kazal svojo inteligentnost. S osmimi leti je že bil vpisan v zlato knjigo najboljših učencev drugega razreda ljudske šole v Komendi. V Komendi je njegova družina bivala od leta 1869 vse do očetove smrti leta 1875. Po štirih letih teološkega študija v Ljubljani je bil posvečen v duhovnika, svoj študij pa je po tem nadaljeval na Dunaju. Po vrnitvi domov se je posvetil organiziranju ljudi. Prizadeval si je, da so se ustanavljale zadruge, društva in druge organizacije v podporo kmetom in delavcem. Želel si je, da bi se ljudje povezovali ter tako pomagali drug drugemu. Zavedal se je, kako pomembna je izobrazba, npr. tudi o gospodarstvu. Zavzemal se je tudi za izobrazbo žensk.

Po končanem filmu je sledil pogovor z gosti, ki so odgovarjali na vprašanja, katere jim jih je zastavila tudi publika ter povedali, kako in zakaj je film nastal. Nazadnje so z nami delili tudi svoja mnenja ter nasvete. Matej Cepin je povedal, da mu je Janez Krek vzor ter nagovoril tako mlade kot stare, da naj se »mečejo« iz cone udobja ter si zastavijo izzive, s katerimi bi našli svojo pravo poklicnost. Rok Pisk je poudaril, da se da svoje poslanstvo živeti tudi na več načinov. Kajti poklicanost je mogoče udejanjati tudi izven službe. Igor Bahovec pa je na kratko povzel, da ni lepšega kot ljubezen do sočloveka, »biti koristen drugemu«. Zanj je Krek markantna osebnost zato, ker je znal brati znamenja svojega časa, izhajal je iz potreb ljudi. Ljudi je znal med seboj povezati in pustiti, da s svojimi talenti nadaljujejo, kar je sam začel.

Vsi so mnenja da ni nikoli prepozno, da narediš nekaj dobrega ter začneš uresničevati svoje sanje. Le začeti je treba.

 

Vida Zupin

štipendistka UPPG

Bahovec, Pisk, Cepin in Petkovšek Foto: Jožef Pavlič, 16. 3. 2018, sejna soba Glavarjev špital, Komenda
SAMO ZAČETI JE TREBA
Verified by MonsterInsights