Zdi se, kot da razviti svet poganja neusahljiva potreba po še več – imeti. To sicer ima tudi negativne posledice. Potrošniška logika se je razširila v medsebojne odnose in ustvarila prepričanje, da nam mora biti ugodeno brez odlašanja. Ta logika išče v vsem korist zase.  

Več imeti pa daje tudi priložnosti. Med drugim tudi priložnost za zastonjski dar. 

Drža prostovoljstva in darežljivosti pravzaprav izraža eno preprosto željo, da bi tudi drugemu šlo dobro, da bi se vsi imeli bolje. Pomagati drugemu, do boljšega življenja, pomeni biti Človek. To razumejo že otroci.  Včasih razumejo veliko bolje kot pa mi odrasli. Materi so otroci, ki so se odpovedali preobilju daril dobrih mož lanskega leta, rekli: »Radi bi videli, da je tudi drugim lepo.«

Res je – živimo v izobilju.  

Morda se premalo zavedamo, da nam je vsak dan podarjen. Talenti in zmožnosti, s katerimi ustvarjamo več, so nam podarjeni. Kadar se kdo odloči, da iz svojega daruje čas, materialne dobrine, znanje ali sredstva, se v skupnosti množi dobrota in s tem kvaliteta življenja v skupnosti.

Lahko bi rekli, da je Glavar živel v izobilju. Tako je gospodaril, da je premoženje komendske posesti večal. A njegova vizija ni bila kopičenje bogastva, ampak dobrobit svojega bližnjega. Ustanova Petra Pavla Glavarja bo tudi v tekočem letu skrbela za vsebine, ki bodo množile dobroto, znanje in talente.

Štefan Petkovšek

predsednik uprave UPPG

na predvečer 234-letnice Glavarjeve smrti

Ob spominu na Petra Pavla Glavarja
Verified by MonsterInsights