Ljudje kaj radi mislimo, celo pravimo drugim, zatrjujemo, da se spoznamo na to in ono, to je, kot pravijo Nemci, da smo »Tausendkünstlerji«, mojstri za vse. Resnica pa je pogosto čisto drugačna.

Kakšna, je malce hudomušno malce pa zares, pri praktičnem prikazu obrezovanja sadnega drevja, jagodičevja in vinske trte pri našem občanu Jožefu Pavliču v Suhadolah povedal »demonstrator« obrezovanja, velik sadjarski strokovnjak Matjaž Maležič iz drevesnice Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana. Dejal je: “Sedaj vam je vse jasno, ko boste prišli v domač sadovnjak in začeli obrezovati sadno drevje, pa vam ne bo nič.” S tem je hotel povedati, da je treba biti vešč tega opravila, najprej pa imeti o njem ustrezno znanje.

To so 3. marca zvečer v Breznikovem domu na Križu dobili številni zainteresirani udeleženci predavanja o vzgoji sadnih vrst, boleznih in škodljivcih sadnega drevja ter škropljenju le-tega, naslednjega dne dopoldne pa pri praktičnem prikazu obrezovanja na omenjenem naslovu v Suhadolah. Mojster Matjaž jim je v treh urah pokazal, kako se vzgaja in obreže jablana, hruška, sliva, češnja, breskev od starosti manj kot enega leta do okrog štirideset let, kakršne ima lastnik sadovnjaka, poleg tega pa tudi, kako vzgajati in obrezovati maline, rdeči in črni ribez ter vinsko trto v obliki brajde ali pa na vinogradniški način. Ob tem je odgovarjal na številna vprašanja udeležencev. Na svoj živahen in podučen ribniški način, ob tem pa se spretno s sadjarskimi škarjami in žagico sukal okrog dreves na tleh ali visoko na lestvi.

S tem se je zaključil prvi cikel programa Znanje za zdravje. 65 udeležencev bo letos nekatera dela na vrtu in v sadovnjaku opravljalo s pomlajenim znanjem.

Zaradi zanimanja Ustanova Petra Pavla Glavarja že snuje nove dogodke s podobnimi vsebinami.  

 

Ustanova se za podporo in sodelovanje pri izvedbi predavanj zahvaljuje udeležencem, predsedniku PGD Križ g. Gregorju Vrhovniku, hišniku Breznikovega doma g. Emilu Žagarju,OŠ Komenda Moste, Vrtcu Mehurčki, družini Pavlič, Francetu Štefančiču in Klemenu Zarniku.

 

 

In ne nazadnje še o obrezovanju
Verified by MonsterInsights