Znanje za zdravje

OSNOVE GNOJENJA IN VARSTVA RASTLIN V DOMAČEM VRTU NA NARAVI PRIJAZEN NAČIN.

Predavala bo ga.Miša Pušenjak, KGZS KGZ Maribor

Predavanje bo ponedeljek 20. 2. 2017 ob 18 uri v prostorih Doma krajanov Antona Breznika na Križu, Križ 3c, Komenda. Cena predavanja bo 10.00 EUR, sredstva namenjamo pokrivanju stroška izvajalcu in podpori k nadaljnjim aktivnostim UPPG.

Napovedujemo:

3. marec – predavanje od vzgoje sadik do obrezovanja in malo škodljivcev in bolezni

in

4. marec – praktični prikaz obrezovanja sadnega drevja,

oboje bo izvedel g. Matjaž Maležič, KGZS KGZ Ljubljana.

 

 

Zakaj se splača potruditi in naučiti nekaj več? Najprej priznanje vsem vam, ki se iz dneva v dan trudite, da pridelate svojo zelenjavo na lastnem vrtu, dovolj jagodičja za sproti in sadja za ozimnico. Ob tem oskrbujete trato in z raznovrstnim cvetjem poskrbite za zunanji izgled skrbnega domačina. S tem skrbite za svoje zdravje na več načinov:

  • uživate svežo in zdravo hrano takrat, ko v naravi dozori, ima dober in poznan okus,
  • natančno poznate kaj ste vnesli v vrt in zato veste kaj jeste,
  • vplivate pozitivno na okolje in zmanjšujete toplogredne pline za vsak kilogram hrane (ni potrebno, da vam ga pripeljejo od daleč, zapakirajo v emblažo, hladijo)
  • cenite svoje delo in zadovoljstvo, ob napredku, ki ga dnevno vidite, vpliva na vaše duševno zdravje,
  • izvajate svojo dnevno dozo rekreacije v naravi lastnega vrta,
  • in občutite zadovoljstvo v sebi, samopotrditev da ste nekaj naredili zase,

Večina od nas je znanje o ravnanjih na domačem vrtu črpala najprej doma, če so starši imeli vrt so nam svoje vedenje skušali nesebično posredovati. Nekateri smo znanje lahko nadgradili z poklicno usmeritvijo, večina od nas ne. Večino učenju namenjenega obdobja v preteklosti in danes ni bogato z znanji, ki bi jih vsak od nas potreboval na domačem vrtu in sadovnjaku. Zato ravnamo tako, da informacije iščemo vsepovsod, rezultati pa so včasih povsem mimo pričakovanj. V vrtu ne zraste tisto kar smo pričakovali. Kljub trudu, vložki v gnojilo, semena in sadike ni pridelka, potem se pojavijo še škodljivci, bolezni, pleveli, nam potem večkrat zmanjka moči in si mislimo: »kaj nam je tega sploh treba, saj se nič splača« – pa vendarle ni tako. Vse se splača, samo znati je treba.

 

Kdor bo sodeloval z nami, bo vedel več.