Preprosta pozornost otrok

V dneh pred novim letom sta skupini Iskrice in Plamenčki vrtca Peter Pan iz Kamnika na predlog deklice Karin (skupina Iskrice) pripravili darilca za osebe v gmotnih težavah. Prostovoljci Ustanove so jih 22. decembra 2016 razdelili ob rednem tedenskem razdeljevanju živil.
 
V skupinah je bilo pripravljanje darilc veliko doživetje.
 
Veseli nas, da sta vzgojitelja ga. Milena Bela in g. Simon Kveder prisluhnila nepopačenim otroškim srcem. Vidimo, da otroci, če jih ne zasipamo z reklamnimi sporočili sveta, instinktivno razumejo pomen dobrote – da je dajati bolj osrečujoče, kot kopičiti, da preprosta pozornost drugega sproži trajno valovanje dobrega. Samo poglejte, kaj je predlog ene deklice povzročil v skupini – vrtcu – v Ustanovi – občini…
 
Iskrena hvala!
pomoč Peter Pan

In ne nazadnje še o obrezovanju

Ljudje kaj radi mislimo, celo pravimo drugim, zatrjujemo, da se spoznamo na to in ono, to je, kot pravijo Nemci, da smo »Tausendkünstlerji«, mojstri za vse. Resnica pa je pogosto čisto drugačna.

Kakšna, je malce hudomušno malce pa zares, pri praktičnem prikazu obrezovanja sadnega drevja, jagodičevja in vinske trte pri našem občanu Jožefu Pavliču v Suhadolah povedal »demonstrator« obrezovanja, velik sadjarski strokovnjak Matjaž Maležič iz drevesnice Kmetijsko gozdarskega zavoda Ljubljana. Dejal je: “Sedaj vam je vse jasno, ko boste prišli v domač sadovnjak in začeli obrezovati sadno drevje, pa vam ne bo nič.” S tem je hotel povedati, da je treba biti vešč tega opravila, najprej pa imeti o njem ustrezno znanje.

To so 3. marca zvečer v Breznikovem domu na Križu dobili številni zainteresirani udeleženci predavanja o vzgoji sadnih vrst, boleznih in škodljivcih sadnega drevja ter škropljenju le-tega, naslednjega dne dopoldne pa pri praktičnem prikazu obrezovanja na omenjenem naslovu v Suhadolah. Mojster Matjaž jim je v treh urah pokazal, kako se vzgaja in obreže jablana, hruška, sliva, češnja, breskev od starosti manj kot enega leta do okrog štirideset let, kakršne ima lastnik sadovnjaka, poleg tega pa tudi, kako vzgajati in obrezovati maline, rdeči in črni ribez ter vinsko trto v obliki brajde ali pa na vinogradniški način. Ob tem je odgovarjal na številna vprašanja udeležencev. Na svoj živahen in podučen ribniški način, ob tem pa se spretno s sadjarskimi škarjami in žagico sukal okrog dreves na tleh ali visoko na lestvi.

S tem se je zaključil prvi cikel programa Znanje za zdravje. 65 udeležencev bo letos nekatera dela na vrtu in v sadovnjaku opravljalo s pomlajenim znanjem.

Zaradi zanimanja Ustanova Petra Pavla Glavarja že snuje nove dogodke s podobnimi vsebinami.  

 

Ustanova se za podporo in sodelovanje pri izvedbi predavanj zahvaljuje udeležencem, predsedniku PGD Križ g. Gregorju Vrhovniku, hišniku Breznikovega doma g. Emilu Žagarju,OŠ Komenda Moste, Vrtcu Mehurčki, družini Pavlič, Francetu Štefančiču in Klemenu Zarniku.

 

 

Matjaž Maležič bo predaval in prikazal vse kar je treba vedeti o sadnem drevju

mm 3 in 4 marec 2017

Predavanje ga. Miše Pušenjak!

OSNOVE GNOJENJA IN VARSTVA RASTLIN V DOMAČEM VRTU NA NARAVI PRIJAZEN NAČIN

Predavanje ga. Miše Pušenjak, KGZS KGZ Maribor

bo v ponedeljek, 20. februarja 2017 ob 18. uri

v Domu krajanov Antona Breznika, Križ 3c, Komenda.

Predavanje iz cikla »Znanje za zdravje« je namenjeno vsem, ki želite izvedeti več o pridelovanju zelenjave na svojih vrtovih.

Cena predavanja 10,00 EUR

Napovedujemo:

3. marec – predavanje od vzgoje sadik do obrezovanja in malo škodljivcev in bolezni

in

4. marec – praktični prikaz obrezovanja sadnega drevja,

oboje bo izvedel g. Matjaž Maležič, KGZS KGZ Ljubljana.

Jazzva na novoletnem koncertu v Komendi

V soboto 21. januarja je Ustanova Petra Pavla Glavarja za lep začetek leta, kot je že v navadi, priredila dobrodelni novoletni koncert. V Kulturnem domu Komenda je nastopila sedemčlanska vokalna skupina JAZZVA, ki je prav s tem koncertom vstopila v drugo desetletje svojega ustvarjanja.

Koncert je potekal v duhu dobrodelnosti, saj bo izkupiček vstopnic Ustanova Petra Pavla Glavarja uporabila za pomoč socialno ogroženim. Ustanova svoje poslanstvo uresničuje s prostovoljci, štipendisti in donatorji, ki se skupaj trudijo odgovarjati na potrebe skupnosti. Ustanova se je s koncertom zahvalila vsem donatorjem, posebno prejemnikom priznanj. Predsednik UPPG, gospod Štefan Petkovšek, pa se je v svojem govoru zahvalil tudi bivši predsednici gospe Marti Ciraj in vsem nekdanjim članom za dobre temelje Ustanove in njihovo prostovoljno delo. Podelil je  tudi popotni listini Barbari Prezelj in Simoni Ožura, ki sta s pomočjo štipendije uspešno zaključili študij.

Jazzva je s svojim ubranim petjem v polni dvorani ustvarila vzdušje domačnosti in nam vsem polepšala večer. Na trenutke je bilo kar težko verjeti, kakšno ubranost je mogoče ustvariti izključno s človeškim glasom. Mladostna interpretacija domačih in tujih popevk ter ljudskih pesmi je bila začinjena z dobro mero humorja. Polna dvorana je JAZZVO nagradila z dolgim aplavzom.

 

Fotografije