Dejavnosti v okviru projektne skupine PPG

plakat

NAPOLNIMO KOŠARE Z DAROVI

Imamo dve roki. Eno s katero pomagamo sebi in drugo, s katero pomagamo drugim. Kar imamo vendar ni nekaj samoumevnega, je pravzaprav dar. (prim. Mt 10,8)

 

Vabimo, da po svojih močeh darujete za prikrajšane občane.

 

V trgovinah Spar Komenda, Palček in Marija bodo od 1. do 15. junija košare Ustanove, kamor lahko oddate svoj dar – živila, pralni prašek itd..

ali pa nakažete denarno pomoč na račun:

Ustanova Petra Pavla Glavarja, Zajčeva cesta 23, 1218 Komenda

NOVA številka računa: SI56 6100 0001 6941 882

s pripisom: »za socialno pomoč«.

NAPOLNIMO KOŠARE

(foto Helene Drolc)

Marija, Moste pri Komendi

Trgovina Marija, Moste pri Komendi

Palček, Komenda

Trgovina Palček, Komenda

Spar Komenda

Trgovina Spar Komenda

 

 

 

V imenu prejemnikov se Vam iskreno zahvaljujemo!

 

Štefan Petkovšek

predsednik uprave UPPG

1., 4., 5. in 6. mesto občine Komende in njena skrita revščina

Občina Komenda je zasedla 1. mesto med občinami po povprečni starosti svojih občanov (v letu 2016 37,9 let; slovensko povprečje je 42,9 let). Po povprečju neto mesečne plače občanov v letu 2016 (1098,88 €; Slovenija 1030,16 €) se uvršča na peto mesto. Nedavni raziskavi revije Moje Finance (februar) in Nacionalnega inštituta za javno zdravje sta ugotovili, da se v občini zelo dobro živi (6. mesto) in da je zdravje v njej na visoki ravni.

 

Lanskoletni statistični podatki SURS o občini Komenda kažejo na nadaljevanje preteklih pozitivnih trendov. Po izobrazbi je bilo 26% prebivalstva z višjo ali visokošolsko izobrazbo (slovenska raven je bila 22 %). Brezposelnost se je v občini občutno zmanjšala (2015 – 233; 2016 – 192). Aktivnega prebivalstva je bilo krepko nad slovensko ravnijo (Komenda 60,1 %, Slovenija 53,6 %). Število razvez (2014 – 1,4; 2015 – 0,8 razvez na 1000 prebivalcev) in obsodb (2014 – 2,5; 2015 – 1,7 obsodb na 1000 prebivalcev) upada. Slovenija je 2015 imela na 1000 prebivalcev 10 rojstev, Komenda 15,1, kar nas uvršča na četrto mesto. Od 2011 je bilo vsako leto na novoustanovljenih v povprečju 24 novih podjetij (2015 jih je bilo 614).

 

Občina se v marsičem visoko uvršča. A bili bi naivni, če bi mislili, da zaradi tako dobrih uvrstitev med nami ni občana v stiski, pomanjkanju, težki bolezni, odvisnosti ali osamljenosti. Bili bi naivni, če bi mislili, da v skupnosti ni revščine.

 

Prostovoljci odbora za dodeljevanje socialne pomoči Ustanove Petra Pavla Glavarja preko razdeljevanja živil in denarne pomoči potrebnim ugotavljajo, da je še veliko ljudi, ki potrebujejo našo pomoč. Nekateri od teh povedo, da jim pomoč UPPG predstavlja večji del živil, ki jih potrebujejo za preživetje in da si sploh ne predstavljajo več, kako bi brez nje živeli.

 

Odbor, pod vodstvom ga. Helene Drolc, je ob razpisu za socialno pomoč obravnaval 6 prošenj. Izražene potrebe so bile več kot upravičene. Tako je uprava na predlog odbora odobrila 1607,15€ za plačilo življenjsko pomembnih stroškov. Potrebe so stalne, raznolike in velike. Obveščeni smo o primerih, ki so za današnji čas že skoraj nerazumljivi, a so realnost: ni sredstev za prehrano, oblačila in šolske potrebščine. Občani se soočajo z odklopi elektrike, prodajo njihovih nepremičnin, nemogočimi bivalnimi pogoji, rubeži, duševnimi stiskami. Prizadetost nekaterih občanov je tolikšna, da zaradi sramu o svojih stiskah ne spregovorijo.

 

Ne znajdejo se – ne vedo, kam se obrniti po pomoč, ali kako preseči občutek nemoči. UPPG v takih primerih, če zanje izve, tudi sama pristopi do ljudi in se poveže z ostalimi humanitarnimi organizacijami v občini.

 

Življenje v naši občini je res dobro in pogoji odlični. Kar imamo, na kar smo ponosni, smo ustvarili z znanjem ter s svojim in z delom naših prednikov. Ob tolikih dobrih uvrstitvah občine ali prav zaradi njih imamo priložnost, da prepoznamo potrebe in se nanje odzovemo.

 

roki

Ustanova Petra Pavla Glavarja in
Zavod Medgeneracijsko središče Komenda vabita na brezplačno
predavanje z naslovom:

MINLJIVOST ME UČI ŽIVETI,

ki bo v petek, 26. 5. 2017 ob 17. uri
v Kulturnem domu v Komendi.

Gostja s. EMANUELA ŽERDIN
(redovnica frančiškanka BS, katehetinja) bo z nami podelila izkušnje svojega dela v hiši Ljubhospica in drugje.

Vzeti življenje zares, pomeni živeti v vsej polnosti, z vsemi njegovimi odtenki.

Toplo vabljeni!

 

Čistili smo vse po vrsti

Ustanova se je s štipendisti 22. aprila priključila Čistilni akciji po občini Komenda.

Štipendisti smo pobrali smeti ob Glavarjevi cesti, v križišču ‘pri Kralju’ in ob glavni cesti nazaj do Komende. Ob tem smo se vprašali, koliko časa bi narava razgrajevala odpadke, ki smo jih pobrali. Na spletu smo našli te podatke:

 

Časopisni papir 6 tednov
Cigaretni ogorek 1 – 5 let
Embalaža od mleka 5 let
Plastična vrečka 10 – 20 let
Guma 50 – 80 let
Aluminijasta pločevinka 80 – 200 let
Plastenka 450 let
Kovinski predmeti 600 let
Stiropor 5000 let
Steklenica milijon let

Podatki so objavljeni zato, da bi lahkomiselne onesnaževalce okolja spodbudili k bolj vestnemu metanju odpadkov v koše.

Matevž Semprimožnik

cistilna akcija - april 2017

Zadovoljni, da pomagamo k čisti naravi – David Peterlin, Blaž Zupančič, Vida Zupin, Lucija Jurkovič – posneto 22. 4. 2017, foto UPPG