Zdravilna zelišča od nabiranja, pridelave do uporabe

IMG_3271

 

Večkrat se srečamo z različnimi težavami in poleg uradne medicine, si človek vseskozi pomaga z rastlinami, o katerih se vedenje o koristnem delovanju na človeško telo prenaša iz roda v rod.  Kaj so zdravilna zelišča? Kako se lotimo njihovega nabiranja, sušenja in skladiščenja? Katera zdravilna zelišča in kako lahko pridelamo sami? Zelišča moramo tudi pravilno uporabljati, zato bo predavanje g. Milana Kalana, ki skupaj z ženo vodita Zeliščno kmetijo Kalan še posebej zanimivo in uporabno.

 

Predavanje bo izvedeno 27. februarja 2018 ob 18 uri v Domu krajanov Antona Breznika na Križu pri Komendi.

 

Prispevek: 5 €.

Praktični prikaz sajenja sadnega drevja

IMG_3298IMG_3290

Sadike sadnega drevja običajno kupimo v drevesnici. Kaj moramo vedeti o izbiri primerne sadne nas niso pravzaprav nikjer učili, saj gre za znanja, ki se prenašajo iz roda v rod. nekateri bolj radovedni občasno kaj izvedo od sosedov, znancev, morda o tem kje kaj preberemo. Vendar, če izberemo napačno podlago, sorto, če ne znamo pravilno posaditi sadike se nam lahko zgodi, da nas vložek v sadiko, sajenje in obrezovanje ter nego čez nekaj let, ko drevesa preidejo v rodno obdobje, razočara. Zato izbiramo razvite sadike z dobrim koreninskim sistemom in razvitim nadzemnim delom. Kdaj je primeren čas sajenja? Kako pravilno posaditi sadiko? Odgovore na ta in druga vaša vprašanja izobraževanja bo podal g. Janez Ocepek, ki prideluje sadne sadike na EkoDrevesnica Ocepek v Moravčah, ob tem bo izvedel prikaz sajenja sadnega drevja.

Prikaz bo izveden 3. marca 2018, ob 9. uri pri Breznikovem domu na Križu pri Komendi.

Prispevek: 5 €.

VABIMO…

A6 letak_2

POGOVORNI VEČER: Janez Evangelist Krek – Samo začeti je treba.
O osebnosti, življenju in delu Janeza Evangelista Kreka bodo spregovorili:
dr. Ivan Štuhec, dr. Igor Bahovec in dr. Branko Šuštar.
Pogovor bo vodil Jožef Pavlič. 
Dogodek bo v petek, 16. februarja ob 19.00 na Glavarjevi cesti 104 (v t.i. Glavarjevi bolnici) v Komendi. 
Vabljeni, da spoznate velikega Slovenca 19. stoletja.
Na srečanju bo mogoče kupiti tudi zadnjo knjigo dr. Ivana Štuheca “Slovenija brez Patrie in Zvonov”.
VSTOP PROST!

Razpis finančne pomoči

razpis_2

Ob spominu na Petra Pavla Glavarja

Zdi se, kot da razviti svet poganja neusahljiva potreba po še več – imeti. To sicer ima tudi negativne posledice. Potrošniška logika se je razširila v medsebojne odnose in ustvarila prepričanje, da nam mora biti ugodeno brez odlašanja. Ta logika išče v vsem korist zase.  

Več imeti pa daje tudi priložnosti. Med drugim tudi priložnost za zastonjski dar. 

Drža prostovoljstva in darežljivosti pravzaprav izraža eno preprosto željo, da bi tudi drugemu šlo dobro, da bi se vsi imeli bolje. Pomagati drugemu, do boljšega življenja, pomeni biti Človek. To razumejo že otroci.  Včasih razumejo veliko bolje kot pa mi odrasli. Materi so otroci, ki so se odpovedali preobilju daril dobrih mož lanskega leta, rekli: »Radi bi videli, da je tudi drugim lepo.«

Res je – živimo v izobilju.  

Morda se premalo zavedamo, da nam je vsak dan podarjen. Talenti in zmožnosti, s katerimi ustvarjamo več, so nam podarjeni. Kadar se kdo odloči, da iz svojega daruje čas, materialne dobrine, znanje ali sredstva, se v skupnosti množi dobrota in s tem kvaliteta življenja v skupnosti.

Lahko bi rekli, da je Glavar živel v izobilju. Tako je gospodaril, da je premoženje komendske posesti večal. A njegova vizija ni bila kopičenje bogastva, ampak dobrobit svojega bližnjega. Ustanova Petra Pavla Glavarja bo tudi v tekočem letu skrbela za vsebine, ki bodo množile dobroto, znanje in talente.

 

Štefan Petkovšek

predsednik uprave UPPG

na predvečer 234-letnice Glavarjeve smrti